luni, 27 ianuarie 2014

Paine "floarea soarelui"



V-ati imaginat vreodata ca, coacerea unei paini poate constitui subiectul unei dispute groaznice intre mama si fiica? Disputa in urma careia cele 2 persoane nu si-au vorbit vreo 3 zile?? Ei bine...se poate. Si aceasta paine floare, a fost subiectul pentru care m-am certat cu mama o zi intreaga. Adica din momentul in care am pus faina in ligheam, cu gandul de a framanta si pana am terminat "Sedinta foto". Si cearta s-a terminat invariabil cu replica taioasa a mamei "eu tot la parerea mea raman".  Si daca va ganditi ca ne-am certat de la aluat, compozitie, mod de framantare ...etc. va inselati. Ne-am certat de la o ...tava. Eu am asezat painea intr-o tava normala de aragaz, in timp ce mama insista sa o pun in forma de tort (cu tot cu pereti) "sa nu se lateasca si sa nu mai aiba forma". 
Si cu toate astea, am dat dovada de mai multa incapatanare decat ea. Am facut de 2 ori paine floare si de fiecare data am pus-o in tava normala de aragaz. 
Prima data am folosit care 3 foi de aluat pentru petale (dar nu prea am avut lumina eficienta pt poze) iar a doua oara am avut 4 randuri de foi (si a iesit ditamai painea) . Oare cu 5 foi cum ar fi??
Ingrediente:

Pentru aluat:
700 g faina
200 ml lapte caldut
200 ml ulei(aproximativ)
5 oua
1 cub drojdie (cam cat o nuca)
2 lingurite sare

Pentru uns intre foi:
100g unt topit

Pentru uns si presarat deasupra:
1 ou crud
2 linguri ulei
seminte de floarea soarelui si mac.

A doua  incercare - paine floarea soarelui cu 4 randuri de petale
Preparare:
Intai de toate, am adus toate ingredientele in bucatarie cu cateva ore inainte de framantare (trebuie sa fie la temperatura camerei, nu direct de prin frigidere, camari, etc.)

Intr-un lighean am pus faina si am facut o gaura in mijloc.
Am adaugat ouale, sarea si drojdia topita in lapte caldut. Si-am inceput framantarea. Dupa ce am incorporat in faina toate ingredientele si am obtinut un aluat lipicios, am turnat putin ulei si am inceput din nou a framanta.
Si iar am adaugat ulei, si iar am framantat pana aluatul nu s-a mai lipit de maini. Am facut o bila si l-am lasat la dospit, acoperit cu un prosop, aproximativ o ora.

Apoi am impartit aluatul in 3 parti :una mare, una medie si una mica.
Partea mai mare am impartit-o in 4 parti egale. Din fiecare am facut cate o turta /foaie rotunda. Am asezat prima turta in tava si am uns-o cu unt topit. Am asezat a doua turta, am uns cu unt, a treia turta iar uns cu unt si in final a patra turta.
Apoi cu un cutit ascutit, le-am taiat din interior spre exterior, dupa modelul de mai jos.
Am prin fiecare colt si l-am tras spre exterior.
Din ce-a de-a doua bucata de aluat (cea medie) am modelat alte 4 foi, de dimensiuni mai mici(cat sa incapa in interiorul primelor 4) . Am repetat operatiunea foaie-uns, foaie-uns. Le-am taiat si pe acestea, dupa acelasi model, insa cand am scos colturile spre exterior am avut grija sa nu se suprapuna cu primele colturi.

In mijloc am pus ce-a de-a treia bucata de aluat.(impletita sub forma de colacel).

Am uns totul cu ou si am presarat mac si seminte de floarea soarelui.
 Am dat la cuptor pana s-a rumenit frumos.


Prima incercare - paine floarea soarelui cu 3 randuri de petale
Prima incercare - paine floarea soarelui cu 3 randuri de petale

Voua care va place mai mult??

2 comentarii:

Unknown spunea...

Arata espectacular

Monya spunea...

Multumesc Aura.

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...